Dacă vreți ca mașina voastră să aibă o viață cât mai lungă, este indicat să acordați o importanță deosebită întreținerii ei. Iată câteva sfaturi de întreținere a unei mașini second hand:
1. Amortizoare
Amortizoarele oferă confort în timpul condusului și reprezintă o garanție a siguranței, deoarece acestea ajută la controlul autovehiculului la viteze mari și în situații de risc. De fapt, este considerat una dintre cele trei componente esențiale ale așa-numitului “triunghi de siguranță”, împreună cu anvelopele și frânele.
Funcționarea corectă a unui amortizor depinde de diverși factori, cum ar fi condițiile de drum, sarcina vehiculului, kilometraj și efecte de uzură cum ar fi frigul, căldură și umiditatea. Acțiunea acestor factori determină reducerea treptată a efectului amortizorului, până când acesta nu mai funcționează corect. Deoarece nu este o uzură foarte vizibilă pentru șofer, este indicat să se efectueze verificări periodice la fiecare 20.000 de kilometri.
Lamele ștergătoarelor
În cazul ploii, lamelele ștergătoarelor joacă un rol fundamental. Dacă nu șterg bine și nu elimină corect apa (sau gheața sau zăpada), ele împiedică șoferul să vadă. Câteva secunde pot fi vitale.
Dacă lamelele nu șterg cum trebuie, fac zgomot ciudat, zgârâie, a venit timpul să le înlocuiți. Ar fi bine să le înlocuiți la sfârșitul verii. Nu este nimic mai rău pentru ele decât zilele însorite și temperaturile ridicate.
Filtre
Ar trebui să le controlați cel puțin o dată pe an. Există diverse tipuri de filtre:
Filtre de ulei
Uzura normală a motorului implică apariția particulelor metalice care se desprind de componente și ajung în lubrifiant. Scopul filtrului de ulei este de a reține aceste particule, care afectează performanțele motorului sau chiar îl pot deteriora grav. Chiar dacă calitatea filtrelor s-a îmbunătățit semnificativ, este esențial ca acest element să fie înlocuit de fiecare dată când lubrifiantul este schimbat.
Filtre de aer
Un filtru în stare bună garantează că aerul care ajunge la motor nu conține particule abrazive. În acest fel, arderea se efectuează în cele mai bune condiții, iar consumul de combustibil este menținut la nivelurile incluse în catalogul vehiculelor, ca în cazul emisiilor poluante.
Este important ca filtrul să fie verificat întotdeauna în acțiunile de întreținere ale vehiculului. Sfârșitul vieții depinde mult de locurile pe unde circulă mașina. Prin urmare, în caz că circulați pe drumuri prăfuite, de obicei, este necesar să se schimbe mult mai frecvent decât în cazul în care conduceți pe drumuri mult mai curate.
Filtre de combustibil
Funcționarea lor este diferită dacă este vehiculul este pe benzină: îndepărtează impuritățile din combustibil înainte de a ajunge la motor, în timp ce în cazul autovehiculelor diesel sunt folosite pentru îndepărtarea apei și a preveni coroziunea pieselor metalice ale motorului. În ambele cazuri, sarcina dvs. este esențială pentru a asigura sănătatea motorului. Acestea trebuie verificate ori de câte ori vehiculul intră în atelier pentru întreținere.
Filtre polen (habitaclu)
Dacă restul filtrelor montate pe un vehicul sunt destinate să asigure sănătatea motorului mașinii, cele de polen se ocupă de starea de sănătate a ocupanților săi. Cum o fac? “Prind” particule de praf și boabe de polen din mediul înconjurător. Prin urmare, evită intrarea lor în vehicul și reduc incidența lor negativă, în special în cazul persoanelor alergice, pe lângă faptul că oferă o senzație de curățenie și bunăstare în interiorul habitaclului. Sunt importante în special când călătoriți cu o persoană alergică.
Anvelope
Mulți factori influențează durata de viață utilă a unui pneu: de la componentele pneurilor și depozitarea lor înainte de vânzare, la stilul de conducere al utilizatorului sau la condițiile meteorologice și caracteristicile drumului pe care rulează anvelopa. Prin urmare, este foarte dificil să se determine un număr estimativ de kilometri (există mărci care durează mai mult decât altele). Cu toate acestea, fiind legătura dintre mașină și drum, rolul lor în privința siguranței este esențial.
Trebuie să mențineți corect indicii de presiune recomandați de producător. Este indicat să fiți întotdeauna foarte conștienți de aspectul vibrațiilor și al zgomotului, de uzura anormală (mai mare în unele zone decât de altele), de orice comportament ciudat detectat în timpul unei frânări. Este posibil să fie timpul să le schimbați și chiar să vă avertizeze că există probleme cu alte componente legate de securitate.
De asemenea, nu uitați să verificați frânele, luminile, catalazatorii, țava de eșapament, cureaua de distribuție etc.
Și dacă vreți să o vindeți, apelați la Auto Rulate București. Echipa noastră vă va ajuta să vă vindeți mașina la un preț avantajos. Noi suntem soluția pentru o tranzacție de succes!